Геокешинг

Ово је једна врло занимљива и вишеструко корисна географска игра, која има све више поклоника и код нас. Ради се о постављању кутије са одређеним садржајем на неком месту у природи, чије координате одређујемо ГПС-ом и пласирамо те податке на сајт, како би остали могли да је нађу. У кутији је обавезно блок и оловка, затим неки предмет (привезак, играчка и сл.), а ми често практикујемо да стављамо и по кесицу бомбона. Ко нађе геокеш, уписује нешто у блок, узима предмет, остављајући неки други (што се не наводи јавно, јер ту тајну шта је остављено треба да открије следећи који нађе геокеш. Наравно, приликом одабира места за постављање геокеша, треба поштовати нека правила: да буде заштићено од спољашњих утицаја, како би остало на месту без да се оштети, и да се са тог места види нешто карактеристично, што се уноси у опис који се даје (уз координате).

 Садржај кутије је тајна. Осим блока и оловке Са унутрашње стране поклопца је упутство за оне који нађу геокеш Ушушлан испод стене једне окапине, заштићен од ветра и падавина, чека проналазаче

Да ли што је игра нова, или због њеног имена, дешава се да необавештени проналазачи шаљу мејлове распитујући се за награду, јер кеш је кеш 🙂 Фрибајкери су свом другару Александру Вељковићу једном за рођендан уручили координате места где се налази поклон, а ми у КАУП-у постављамо геокешеве на места на која желимо да скренемо пажњу љубитељима природе. На сајту Стазе и богазе можете видети где су неки од постављених геокешева, и тако се укључити у игру. А постоји и  www.opencaching.com   где  су  прикази локација геокешева широм света, а и два наша: на Врању и Витановој Крстатој пећини.

Екипа РТС-а је својевремено овој теми посветила једну емисију у којој смо учествовали са нашим пријатељем Игором Бардићем, а коју можете погледати кликом на слику десно.

 

Означено као , , , , , ,