кањон реке БРЊИЦЕ

28. јул 2012.

Чудо које стане у један дан!

Али за то ЧУДО мора се бити спреман! Што значи: није за малу децу, нити за оне који немају искуства у природи.

Река Брњица је најдужи водоток у НП „Ђердап“, настаје спајањем Кључате и Раденке, недалеко од села Доња Раденка, управо тамо где почиње Национални парк. Ова река усеца прелеп кањон у масиву Северног Кучаја, са два предивно извајана теснаца, које вреди доживети, и у којима смо стекли многе успомене…

Када пођемо у кањон, аутобус напуштамо обучени за воду – не носимо гојзерице, него неопренске патике ЈЕР СВЕ ШТО ЈЕ НА НАМА БИЋЕ МОКРО, УКЉУЧУЈУЋИ И РАНАЦ, пошто се поједини делови препливавају, а на једном месту се и скаче у воду. КО ИМА СТРАХ ОД ВОДЕ, БИЛО КОЈЕ ВРСТЕ, НЕ ТРЕБА ДА СЕ ПРИЈАВЉУЈЕ НА ОВУ АКЦИЈУ. 

Акција не садржи елементе алпинизма, тако да је безбедна, али се не сме подценити, што значи: пазите како корачате, јер се у природи можете саплести и о обичну дивљу купину крај стазе! Не подцењујте природу, ако волите њене лепоте, желите да их спознате и у њима уживате, успећете само ако поштујете њене моћи.

Окупљамо се на паркинг простору испред центра Сава и тачно у 6.00 h полазимо аутопутем, преко Пожаревца и Кучева, ка селу Дубока и најзад Доња Раденка. Пут траје три сата, нећемо правити паузу. Возило напуштамо обучени за кањон (идеална опција: купаћи, шортс, неопренске патике и непропусна врећа за ствари које намеравате да понесете). Након 45 минута хода колским путем, долазимо до реке, а убрзо и пред певи теснац кањона који се завршава водопадом. После неких 500 метара низводно од водопада, хватамо се шумске стазе до следећег теснаца, где поново пролазимо водени коридор кањона. На овај начин постижемо да прођемо оба кањонска теснаца, а стазом пречимо део тока да бисмо добили у времену, јер је кретање коритом много спорије, а између два теснаца нема оне лепоте због које смо ту дошли. Око километар по изласку из другог теснаца, са десне стране је ливада и стаза тј. пут ка селу Брњица. Пре него кренемо ка селу где нас чека возило, окупљамо се сви на ливади.  Да бисте лакше ово схватили, најпре погледајте овај видео клип, како бисте видели како то изгледа, а потом анализирајте овај приказ описаног кретања (са сатницом и описом стаза):

Дакле: од старта до циља дели нас шест и по сати хода, од тога 2 и по сата стазом и макадамом, а 4 сата по води. Успут НЕМА ИЗВОРА, воду морате понети као и неки сендвич и слаткиш. У селу је ресторан уз сам Дунав где можемо јести и продавница где можемо нешто купити, ако затреба.

Након предаха, крећемо натраг за Београд (полазак се планира у 19.30 h, у Београд стижемо до 22.30 h)

МОРАТЕ БИТИ ТОЛЕРАНТНИ ПРЕМА ОНИМА КОЈИ НИСУ БРЗИ КАО ВИ, НИСМО ПОШЛИ ДА СЕ ТРКАМО ВЕЋ ДА УЖИВАМО!  НЕ БУДИТЕ НИ ПРЕТЕРАНО СПОРИ, ЗАДРЖАВАЈУЋИ СЕ БЕЗ РАЗЛОГА – ЈЕР СТЕ ДЕО ЕКИПЕ, МИСЛИТЕ И НА ДРУГЕ.

И БИЋЕТЕ ДИСЦИПЛИНОВАНИ: КРЕТАЋЕТЕ СЕ У КОЛОНИ – НАПРЕД САМ ЈА, А ПОЗАДИ ИСКУСАН И ОБУЧЕН КОЛЕГА. НИКО НЕ СМЕ БИТИ ИСПРЕД МЕНЕ, НИТИ ИЗА ЊЕГА! То је предуслов да нам буде и безбедно и лепо.

Ова акција је врло популарна и многи је понављају сваке године. Места ће бити брзо попуњена, пријавите се на време. Прошле године имали смо учеснике са скоро свих континената, а вођење људи спровео је десеточлани искусан и обучен тим, ја сам била једанаеста.

ОПРЕМА: Већ сам описала како морате бити одевени. Имате и видео клип да видите зашто. Понесите свакако и суву одећу да бисте се пресвукли када се акција заврши. Пресвлаку не морате носити са собом, можете је оставити и у аутобусу и ту се пресвући. Ако желите, и ако вам неће бити тешко, понесите и гојзерице, за ход по шумској стази између два теснаца (али је то ретко ко радио).

За ближе информације контактирајте нас.

 ЦЕНА:  1.300 динара (за чланове Клуба)

1.400 динара (за оне који нису чланови Клуба)

ВОДИ ВАС:

Гордана Атанасијевић

065 377 14 74

atanaca@gmail.com

Означено као , , , , , , , ,

Коментари

  1. Vladan Radojičić каже:

    Пријављујем се за акцију 28.јула, за поход кањоном реке Брњице.

    Поздрав,
    Владан Радојичић,

  2. Ivana каже:

    A gde ja da nabavim te cudnovate patike?