научно-популарна експедиција: П Р Е Р А С Т И источне Србије

Ни за једну акцију (осим „Ртањ-супер север“)  нисте ме толико пута питали кад ће бити и зашто је нема колико за ову. А разлога за паузу је било, што шта се и крчкало… Тако да ће ове године бити право време да се ова експедиција (може се слободно тако назвати), врати на позорницу у новом светлу, али са старим, непревазиђеним сјајем. Не претерујем, само сам поносна на прву тематску акцију где су учесници сазнали и видели много тога новог и зашта ће бити неопходно да одвојите слободан петак, јер се толико чудеса не може спаковати у два дана, а планирана три, видећете, биће крцата догађајима и утисцима 🙂

Свет магије, митова и легенди, граница између живих и мртвих, скривена блага хајдучких харамбаша и праисторијски рудник, део су ове приче, баш као што ће бити и наше вечере уз ватру под звездама.

Ова акција се изводи у организацији КАУП-а, има научно-популаран, едукативан и истраживачки карактер. Сваки учесник, приликом уплате добија ЦД са мултимедијалном презентацијом свега што ћемо у наредна три дана проћи и видети. Ова експедиција подразумева ноћење у шаторима, али је битно да их не носимо док пешачимо. Они ће бити у пртљажнику, вадимо их само за логоровање. Из тог разлога, препоручујем да ствари које су потребне за дан спакујете у мали ранац (вода, храна…), а све оно што је за бивак у велики ранац, или чак путну торбу, јер то нећемо носити са собом. Истовремено, са нама ће се дружити и друштво из џип каравана, који ће такође обилазити ПРЕРАСТИ. Ако неко ко ово чита располаже теренцем, може учествовати и на тај начин. Хајдемо редом:

Петак, 13. јули:

За случај да „петак 13.“ можда функционише, бићемо близу манастира (за сваки случај:-). 

Данас треба да стигнемо до манастира на Вратни, улогоримо се, обиђемо све три капије и вечерамо. Кад је нешто лепо, понекад не осећамо колико времена прође. А  ово ће заиста захтевати време, тако да морамо поћи из Београда тачно у 6.00 h. Паузу правимо у Доњем Милановцу. Ту су продавнице, за случај да је неко нешто заборавио, плажа, кафић… Али не задржавамо се дуже од 45 минута – чека нас много тога!

По преласку Поречког залива, скрећемо ка Неготинској крајини и Вратни. у последњих неколико година, ту су се ствари мало измениле: монаштво манастира није више радо да нам дозволи да бивакујемо крај реке и ако смо тихи и романтични, тако да ћемо своје село подићи испред Дома, што и није тако лоше. Полазимо ка манастиру и обележеном стазом одлазимо у кањон са три прерасти, тзв. Вратњанским капијама. Прве две су врло близу, а до треће ходамо још 3 km кањоном, дакле, биће квашења! Враћамо се сувоземно – стазом, тј колским путем изнад клисуре натраг до логора. Обавезно понесите воду! Вечера из котлића, дакле, понесите порције!

 Ноћи крај Вратне су нешто што се памти; иначе је то резерват муфлона и јелена лопатара…

 

Субота, 14. јули:

Како год да се у овој тури осмисли распоред активности, други дан је напросто накрцан садржајем и то је неизбежно, обзиром куда се пролази. Након  спремања шатора, полазимо  до 8.00 h ка селу Плавна, и дуж Медвеђе реке до Рајске прерасти на Замни. Пошто на ЦД-у имате све о местима која посећујемо, овде ћу рећи само да нам за обилазак прерасти на Замни треба 2 сата.

Пут настављамо ка Мајданпеку, и при том пролазимо остатке куле Милоша Обилића, а потом идемо у Рудну главу, па пешице на архео-локалитет Окно, место где је човечанство пре 6000 година искорачило из каменог у доба метала. Ту нас чека инг. Бора Крчмаревић, кустос Музеја у Мајданпеку, а за све то (пешачи се 5 km), требаће такође око 2 сата.

Пут настављамо ка највећој од свих прерасти источне Србије – Шупља стена (Ваља Прераст). Али, према њеном величанству полазимо са одговарајућом увертиром: од слапова Белог Изворца (заштићен споменик природе),  стазом преко врха Стража, па низ шуму, право пред ЕТУАЛ источне Србије!

Та пешачка партија траје 2 и по сата. После тога одлазимо ка легендарној Рајковој пећини пећини, надалеко чувене лепоте.

Подижемо наше село, и одлазимо у обилазак пећине. У логору нас чека вечера под звездама, а када ватра утихне, оставићемо кромпир у врелом пепелу за сутрашњи доручак!

 

Недеља, 15. јули:

Започиње авантуристички: буди нас испирач злата и одводи на Паскову реку не би ли нас научио како се то ради! Може нам рећи и о скривеном благу за којим се много више трага, него што се испира злато.

После тога, пакујемо шаторе и настављамо пут ка Борском језеру (без задржавања), и десно ка прерасти Самар (сат и по). Преостаје нам још Касоње – најмања прераст у клисури Осаничке реке (сат и по), после чега настављамо ка Жагубици, посећујемо на кратко Врело Млаве (15 минута), и настављамо ка Горњачкој клисури, где ћемо уприличити предах у Рајковом ресторану крај рибњака, и самој клисури. Биће то прилика да мало сложимо утиске пре повратка кући.

Пешачке трасе су, као што видите кратке, па нећу наводити висинске разлике и растојања, јер је ово акција у којој заиста свако може учествовати. И није акценат на кондицији, већ на сазнању у авантуристичком духу.

Поред ЦД-а, који ће учесници добити, на сајту вам је на располагању и албум са фотографијама са раније изведених ПРЕРАСТИ 🙂

ОПРЕМА: гојзерице, опциона обућа за воду, мали ранац са приручним стварима (вода, храна за успут, пресвлака, купаћи костим, пешкир), велики ранац (или путна торба) за ствари потребне за логор (шатор, врећа, подлошка, хигијенски прибор, порција/посуда и прибор за јело). На оваква путовања се УВЕК носи заштита од ветра и евентуалне кише, мада је ово доба године увек врело (принцип је принцип).

ЦЕНА :  3.700,oo   динара     за чланове Клуба и студенте Географског факултета

3.900,оо  динара      за остале (који нису чланови Клуба)

(урачунато: превоз, три вечере, обилазак Рудне Главе и Рајкове пећине, испирање злата и организациони трошкови)

На дан поласка, у петак ујутро, окупљамо се на паркингу испред центра Сава и тачно у 6.00 h полазимо на пут – уверићете се зашто нам је потребан цео дан, а са ове акције су се сви вратили задовољни, пуни утисака и ишли поново.

За даље информације нас контактирајте, или се обратите директно:

ВОДИ ВАС:

Гордана Атанасијевић

065 377 14 74

atanaca@gmail.com

Означено као

Коментари

  1. Vladan Radojičić says:

    Пријављујем се за акцију 13-15.јула, Прерасти Источне Србије.

    Поздрав,
    Владан Радојичић,

  2. Овако нам је било прошле године (верујте, пешачка варијанта је још боља!